Voor wie is deze behandeling bedoeld?

Patiënten met ontsierende kleine spataderen op de onderbenen, die behalve cosmetische klachten ook klachten kunnen geven van zware vermoeide benen, (nachtelijke) kuitkrampen en trillingen van de benen (restless legs).

Hoe verloopt het scleroseren?

Bij het scleroseren (zgn “inspuiten”) van spataderen wordt een dunne naald in het bloedvat ingebracht, waarna een etsende vloeistof wordt ingespoten. Hiermee wordt opzettelijk de wand van het bloedvat beschadigd, zodat deze verkleeft en het vat verandert in een dunne streng waar geen bloed meer doorheen stroomt.

Het gebruik van kousen.

Direct na het inspuiten worden er wattebollen op de inspuit- plaatsen geplakt en worden u kousen of verbanden aangedaan. Na 2 dagen kunt u alles verwijderen.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Er is een maximum aan de hoeveelheid in te spuiten vloeistof. De arts kan dus beslissen om de week daarna door te gaan. De duur van de behandeling is ongeveer 30 minuten.

Is de behandeling pijnlijk?

Zoals bij elke ontstekingsreactie treden verschijnselen op als roodheid, zwelling en pijn. De meeste patiënten hebben hier weinig of geen last van. Het inspuiten van “grote” spataderen wordt meestal niet gevoeld, het inspuiten van “kleine” spataderen wel.

Geef een reactie