Wat is het?

PUVA is de behandeling met 100% ultraviolet A (UVA) licht gecombineerd met het medicijn psoraleen. Ultraviolet A is een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Het licht dringt vrij diep in de huid door. Door het ultraviolet licht wordt de celgroei beïnvloed, evenals de ontsteking van de huid. Uit ervaring is gebleken dat UVA alléén onvoldoende effect geeft en dat het nodig is een medicijn toe te voegen dat de werking van UVA versterkt. Door de inname van psoralenen blijft u gedurende 24u overgevoelig aan UV licht, dus ook aan de zon. Na de UV-behandeling dient U de huid en de ogen gedurende 24 u goed te beschermen met zonnemelk  en zonnebril.

UVB (ultraviolet B licht- 311nm TL01) is eveneens een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Door het ultraviolet licht wordt de celgroei beïnvloed, evenals de ontsteking van de huid. Er hoeft geen medicatie te worden ingenomen tijdens een UVB-behandeling.

Hoe werkt het?

Tijdens de PUVA of UVB therapie staat u rechtop in een lichtcabine. Afhankelijk van de huidskleur wordt een belichtingschema bepaald. De belichtingstijd wordt zeer langzaam verhoogd om verbranding te voorkomen. De eerste belichtingen duren vaak niet langer dan enkele seconden. De belichtingen vinden  3x per week plaats en de totale kuur duurt gemiddeld 20 beurten.

Voor wie?

Lichttherapie is een mogelijke behandeling voor psoriasis, eczeem, vitiligo, zonneallergie, lichen planus en jeukende aandoeningen. UVB is een veilige behandeling voor kinderen en zwangere vrouwen.

Nuttige informatie

De lichtbehandelingen gaan steeds door op maandag, woensdag en vrijdag.

Tijdens de belichting is het verplicht een UV brilletje te dragen om de ogen te beschermen. Breng best een eigen handdoekje mee om op te staan.

Mannen dragen best een mini-slip of string om dunne huidzones te beschermen.

Vermeld steeds aan uw dokter welke medicatie (onstekingsremmers,...) u inneemt of als er zich een wijziging in uw medicatie heeft voorgedaan. Sommige medicijnen maken u gevoeliger voor de UV stralen en kunnen leiden tot verbranding. ??Door de inname van psoralenen blijft u gedurende 24u overgevoelig aan UV licht, dus ook aan de zon. Na de behandeling dient u de huid en de ogen gedurende 24u goed te beschermen met zonnemelk en zonnebril. Breng geen (geparfumeerde) zalven aan vooraleer u naar de lichttherapie komt.

Geef een reactie