De plak-test, lapjesproef,  epicutane huidtest, patch test

Plaktesten worden geplaatst om eczeem verder te onderzoeken, meer bepaald als er een vermoeden is van een allergisch contacteczeem. Dan moet nagegaan worden welke stoffen een allergie veroorzaken door contact met de huid : bv. geurstoffen, bewaarmiddelen in verzorgingsproducten, kleurstoffen van textiel, metalen, rubber, ...  Tijdens een eerste consultatie wordt er een selectie gemaakt van producten op basis van het verhaal van de patiënt en op basis van de producten waarmee hij in contact komt.

Contactallergisch eczeem is een allergievorm die traag verloopt : over meerdere uren en meestal dagen.  Daarom worden bij plakproeven 3 afspraken gemaakt : op een maandag, een woensdag en een vrijdag in dezelfde week.

  • Op maandag worden de teststoffen (meestal een 60-tal) op de rug gekleefd. Breng op die dag zeker  uw eigen producten mee (inhoud en verpakking)
  • Op woensdag worden de gekleefde testen verwijderd en is er een eerste aflezing.
  • Op vrijdag wordt een definitieve aflezing gedaan en worden de resultaten hiervan besproken. Breng ook op die dag uw eigen producten mee (vooral informatie van de verpakking is dan nodig)

BELANGRIJK :

  •  Het gebruik van cortisonezalf op armen en rug moet minstens 3 dagen voor de testen gestopt worden.
  • Breng geen bodylotion aan op de plaats van de testen en gebruik geen badolie tot 2 dagen vooraf, anders kleven de pleisters slecht.
  • Er mag voorafgaand gedurende 2 maanden geen blootstelling aan zonlicht of zonnebank plaatsgevonden hebben op de rug. De rug mag niet zongebruind zijn. Door UV-straling wordt de immuniteit in de huid afgezwakt en zo ook de allergietestresultaten.
  • De inname van medicatie met cortisone (pillen of spuiten) moet 2 maanden voor de testen gestopt worden (evt in samenspraak met huisarts).
  • Patiënten met een behaarde rug zouden best de rug scheren de zaterdag voor het begin van de testweek.
  • Van maandag tot en met vrijdag mag de rug NIET nat gemaakt worden. (dus niet douchen, zwemmen, heftig zweten...).
  • Breng uw eigen producten mee vanaf de eerste testdag (vb alle zepen, shampoo, dagcrème, oogdruppels, cosmetica, zalven die u werden voorgeschreven,...)

Wat is een allergietest?

Allergietesten zijn uitlokkingstesten. Door het aanbrengen van bepaalde producten op de huid (=epicutane testen) of in de huid (=priktesten en intradermale testen) kan men een huidreactie voor die stoffen proberen uit te lokken om zo een allergie te kunnen opsporen.

De priktest

De priktests wordt gebruikt om allergieën aan stoffen uit de lucht en in de voeding op te sporen (bv. huisstofmijt, pollen, dierenhuid, melk, enz.) in het kader van atopie. De testen gebeuren op de binnenzijde van de armen. Hierbij brengt men telkens een druppel vloeistof van het te testen product aan op de arm. Vervolgens wordt de druppel op de huid aangeprikt.  Het type allergie dat hiermee wordt onderzocht is snel optredend : binnen enkele minuten, daarom is één aflezing na 20 minuten voldoende.

BELANGRIJK: Vanaf 7 dagen voor het onderzoek allergiepillen of -siropen (met antihistaminica en cortisone) stoppen.

Geef een reactie